• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА

/Files/images/61b311c2d9de6__держпродспоживслужба.jpg

ІНФОРМУЄ

/Files/images/2023/images.png

Профілактика отруєння грибами

/Files/images/2023/otrunnyagribami1664961529.jpg

Страви з грибів - традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.

Так, за 2022 рік в Кіровоградській області зареєстрували 5 осередків отруєння дикорослими грибами, постраждало 6 людей, зокрема, 2 дітей. В Кропивницькому районі зареєстрували 4 осередки отруєння дикорослими грибами, постраждало 5 людей, зокрема, 1 дитина. Тож краще відмовитись від вживання дикорослих та консервованих грибів в домашніх умовах або обрати ті, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі. Слід також пам’ятати, що не можна купувати і вживати в їжу гриби консервовані, мариновані, солоні, сушені у невідомих осіб на ринках, в місцях стихійної торгівлі, у продавців на автошляхах.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати грибине рекомендовановагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Основні правила як не отруїтися грибами:

- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.

- Не купуйте гриби на стихійних ринках.

- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.

- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.

Не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними.

- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.

- Не куштуйте сирі гриби.

- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:

нудота;

блювота;

різкий біль у животі;

діарея;

запаморочення;

підвищення температури тіла;

зниження пульсу;

задуха;

судоми;

відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

марення, поява галюцинацій.

При перших проявах симптомів терміново телефонуйте до «швидкої допомоги» - загальний номер 103;

промийте шлунок простою водою;

дотримуйтеся постільного режиму;

пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

прийміть сорбенти;

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


У мешканки Олександрії підозрюють ботулізм

/Files/images/2023/1b8257f077c49fb9a0e475b0e1bc0015_h398.jpg

Відповідно до інформації ДУ «Кіровоградський центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» у 63-річної жительки міста Олександрії підозрюють ботулізм. Ймовірною причиною захворювання могло бути вживання в’яленої річкової риби з ікрою (непатраної) та стейка ляща в’яленого.

Жінка була госпіталізована до інфекційного відділення комунального підприємства «Центральна міська лікарня міста Олександрії» Олександрійської міської ради у стані середньої тяжкості, де зараз проходить лікування. Наразі проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування даного випадку.

Це вже третій випадок підозри на ботулізм на Кіровоградщині з початку 2023 року.

Нагадуємо, що ботулізм – це гостре токсикоз-інфекційне захворювання, яке зумовлює токсин бактерії Closridium botulinum. Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, в якій накопився токсин внаслідок забруднення її збудником. Найчастіше це в'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви. Зазвичай причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Накопичення ботулотоксину в продуктах харчування, як правило, не змінює їх зовнішній вигляд, смак та запах.

Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору – одна з перших (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість при читанні). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу.

Після перших проявів захворювання слід негайно звернутись за медичною допомогою і в жодному разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою, коли захворювання переходить у важку ступінь тяжкості. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі. Після перенесеного захворювання імунітет не залишається. Тож, можливо повторно захворіти на ботулізм.

Щоб вберегтися від ботулізму, необхідно дотримуватися простих правил:

не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися понад рік;

не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення на вулицях та стихійних ринках;

уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;

не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені,що їх зберігали та/або транспортували належним чином;

не купуйте та не вживайте консервовані продукти з «бомбажною» кришкою.

Бережіть себе і своїх рідних. Будьте здорові!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Кір - небезпечна хвороба

/Files/images/2023/630_360_1535041584-7077.jpg

Кір – це захворювання вірусної етіології, що виникає найчастіше в дітей 2-5 років, іноді в дорослих людей до сорока років, якщо вони не перехворіли раніше.

Ця хвороба швидко передається та залишається однією з тих, що найчастіше призводить до смерті дітей у ранньому віці, хоч вакцина проти кору існує вже давно.

Згідно із статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України за 7 місяців поточного року в Україні зареєстровано 30 випадків захворювання на кір. Для порівняння за аналогічний період 2022 року – 5 випадків.

Кір має повітряно-крапельний шлях передачі. Він потрапляє в організм людини через слизові оболонки очей і верхніх дихальних шляхів, поширюється при спілкуванні, чханні та кашлі. Кором можна заразитися від хворої вірусом людини з моменту появи перших симптомів(початку висипань на шкірних покривах) до 120 годин (5 діб). Якщо людина заразилася, може пройти декілька тижнів, перш ніж з’являться перші прояви хвороби.

Починається хвороба гостро із загальної інтоксикації: температура до 38оС і вище, загальна слабкість, головний біль, сухий кашель, кон’юнктивіт. Період висипання починається з 4-5 дня хвороби. Перші елементи висипання виникають за вухами, на спинці носа, потім протягом першої доби висип швидко поширюється на обличчя, шию, частково на верхню частину грудей і спини. На другу добу висип покриває весь тулуб, а на третю - верхні й нижні кінцівки.

Перебіг хвороби може ускладнюватись пневмонією, енцефалітом. Кір може призвести до інвалізації та смерті, тому при появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.

Проведення профілактичних щеплень є єдиним засобом профілактики кору та запобігання ускладнень від нього. Дорослі та підлітки, що не пройшли вакцинацію, можуть захворіти на кір. Вакциновані проти кору 100% не хворіють, а перехворілі одержують довічний імунітет.

Планова активна імунізація проводиться усім дітям, котрі не хворіли на кір, до досягнення 1 року, а введення другої дози вакцини за вікомпередбачено в 6 років згідно з Календарем профілактичних щеплень.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Педикульоз: методи боротьби та профілактика

/Files/images/2023/433-512x256.jpg

Педикульоз чи вошивість – це паразитування людей на тілі людини. За своє життя (27-30 днів) воша встигає відкласти на волоссі або одязі людини 120-300 яєць (гнид).

Спалахи педикульозу характерні для воєн та соціальних потрясінь, що викликають погіршення побутових умов та антисанітарію. Більш того, вони загрожують поширенням набагато серйозніших хвороб, наприклад, висипного та зворотного тифу, волинської лихоманки.

Ураженість педикульозом населення залишається на високому рівні і продовжує зростати, особливо серед дітей шкільного віку зростає головний платтяний та змішаний педикульоз.

За статистичними даними МОЗ України кількість уражених на педикульоз за 6 місяців 2023 року становить 1512, в порівнянні за аналогічний період 2022 року – 1135.

Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо при великій їх скупченості в транспорті, на вокзалах, у басейнах. Особливо швидко педикульоз поширюється в дитячих колективах, а також при спільному користуванні гребінцями, головними уборами, одягом, постіллю, при зберіганні всіх речей разом.

Педикульоз має такі прояви:

свербіж шкіри на місці укуса воші;

дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі;

наявність гнид у волоссі.

Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів.

Якщо виявлено випадок педикульозу, необхідно оглянути дитячий колектив та членів сім’ї того, у кого знайдені воші.

Поодинокі воші можна вивести механічним шляхом. Для цього найкраще підстригти волосся та ретельно вичесати комах та гнид частим гребінцем на папір, який потім спалити. Гребінець потрібно змочувати в теплому столовому оцті, щоб розчинити клейку речовину, якою гниди прикріплюються до волосся. Інколи гниди потрібно вибирати руками.

При значній кількості вошей необхідно вдаватися до обробки хімічними препаратами. Але пам’ятайте, що дітей до 5 років, вагітних жінок, годувальниць, осіб із захворюваннями шкіри, ранами на голові слід обробляти лише механічним шляхом.

В аптеці можна придбати такі хімічні засоби, як ніттифор, педилін, педицид, бензилбензоат тощо.

Обробка вважається повною, якщо всі гниди знищено.

Білизну завошеної людини необхідно прокип’ятити в 2% розчині кальцинованої соди протягом 15 хвилин, прасувати з обох боків, звертаючи особливу увагу на шви. Коли не вдається позбутися вошей власними зусиллями, можна звернутись за кваліфікованою допомогою до дезстанції.

Для запобігання виникненню педикульозу необхідно суворо дотримуватись правил особистої гігієни, проводити систематичне прибирання приміщень, утримувати в чистоті предмети побуту та меблі. Батьки повинні стежити за дотриманням дітьми правил особистої гігієни та регулярно оглядати їхнє волосся, особливо звертаючи увагу на скроні, тім’я, потилицю. Регулярно, не рідше одного разу на тиждень, мити тіло, одночасно змінюючи натільну та постільну білизну. Кожному користуватися тільки особистими речами - рушником, гребінцем, головним убором, білизною.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Профілактика лептоспірозу: що варто знати, аби не захворіти

/Files/images/2023/Leptospiroz.jpg

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється різними серотипами лептоспір та супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем. Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.

Основним джерелом інфекції в природі є мишоподібні гризуни (щури, миші), від яких заражаються дикі та домашні тварини(велика рогата худоба, свині, собаки). У тварин хвороба часто протікає безсимптомно у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище.

Шляхи передачі лептоспірозу:

- З сечею хворих і перехворівших тварин лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щурі та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти.

- Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами.

- Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої гігієни.

Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 79 днів). Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39-40°С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових.

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

– дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

– знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

- необхідно вакцинувати сільськогосподарських і домашніх тварин, існує також вакцинація для людей. Варто уникати купання в стоячих водоймах, надягати гумові чоботи і рукавички при роботі з землею, не пити воду з відкритих водойм і захищати продукти від гризунів

При перших ознаках захворювання необхідно негайно звернутись до лікувально-профілактичного закладу.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВАС ВКУСИВ СОБАКА?

/Files/images/2023/75b44f26b45cdcf3e7750518b026a835_M.jpg

При укусі, дряпанні або ослизненні, нанесеним навіть на вигляд «здоровою» твариною, необхідно:

- ретельно промити уражене місце великою кількістю розчину мила чи іншого миючого засобу (ця проста процедура має важливе значення і може врятувати життя.

- Дезінфікуйте рану – використайте антисептичний засіб на основі спирту чи йоду (перекис водню не допоможе). Потрібно пам’ятати, що обробка рани ні в якому разі не виключає необхідність наступної вакцинації.

- Зверніться до найближчого медичного закладу. Якщо немає впевненості в тому, що тварина була здоровою, вам обов’язково мають зробити щеплення антирабічною вакциною. Вагітність та грудний вік не являються протипоказами до проведення лікувально-профілактичної імунізації. Чим раніше (на протязі першої доби після нанесеного пошкодження) почата імунізація, тим більше шансів спасти життя інфікованої людини. Тільки повноцінний курс вакцинації дозволяє попередити неминучу смерть.

- Якщо є можливість – зверніться до ветеринарної служби з твариною, яка вас вкусила. Там проведуть дослідження цієї тварини. За можливості тварину треба помістити під карантин на 10 днів для нагляду. Профілактичне лікування можна перервати, якщо буде підтверджено, що тварина не заражена сказом. Якщо тварину неможливо знайти та протестувати, необхідно провести повний курс профілактичних щеплень.

- Завжди вакцинуйте від сказу домашніх тварин. Це стосується як собак, так і котів.

- Зробіть профілактичне щеплення, якщо ваша робота пов’язана з ризиком зараження. Зокрема, якщо ви працюєте ветеринаром, єгерем, лісником, улабораторіях, які працюють з тваринами.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


/Files/images/2023/vooz.png

На всій території України з 1 липня 2023 року скасований карантин, який був встановлений з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.


Шигельоз - хвороба брудних рук

/Files/images/2023/image2.jpg

Шигельоз, або бактеріальна дизентерія – це інфекційне захворювання, збудниками якого є мікроорганізми роду Shigella, що відносяться до сімейства ентеробактерій.

Джерелом збудника шигельозу є хвора людина або бактеріоносій. Шлях передачі фекально-оральний. Нерідко, при легкій формі інфекції людина навіть не підозрює про те, що в неї захворювання, і що вона заражає інших людей. Захворілі з легкими та стертими формами інфекції вносять найбільший внесок у поширення інфекції серед населення.

Згідно із статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ в Україні за 4 місяці поточного року зареєстровано 71 випадок захворювання на шигельоз. Для порівняння за аналогічний період минулого року – 60 випадків.

Найбільшу сприятливість до шигельозу мають діти віком від 6 місяців до 5 років. Захворюваність серед дітей у 3-4 рази вища ніж у дорослих. Інкубаційний період може тривати від одного дня до тижня, частіше 2-3дні. Починається захворювання завжди гостро, але інтенсивність появи залежить від кількості бактерій, що потрапили в кишечник.

Основні симптоми хвороби:

- з’являється озноб та підвищення температури тіла до 38-39оС;

- відсутність апетиту до повної відмови від їжі; можлива нудота, блювання, але при дизентерії це не типовий прояв і можливий на самому початку захворювання;

- головна біль та загальна слабкість;

- блідість шкіри та слизових оболонок, характерні для бактеріальної інфекції;

- пульсуючий біль у животі, що нагадує сутички, особливо у нижній частині живота;

- діарея, при чому стілець частий, потім позиви продовжуються, але виділень стає менше; в калі з’являються прожилки слизу крові.

Захворювання на шигельоз відноситься до таких інфекцій, якими людина може хворіти кілька разів. Імунітет що виробляється після хвороби є специфічним, тобто проти конкретного типу бактерій, але він досить короткочасний.

Для профілактики шигельозу важливо дотримуватись рекомендацій:

- обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з вулиці, а також після відвідування вбиральні;

- регулярно проводити вологе прибирання приміщень, миття дитячих іграшок (особливо в колективних установах), чіткий поділ іграшок на вуличні та домашні;

- не допускати споживання продуктів сумнівної якості та із закінченим терміном зберігання;

- для пиття і приготування їжівикористовувати воду гарантованої якості (наприклад фасовану бутильовану) або з централізованих джерел водопостачання, при нецентралізованому водопостачанні (криниці) воду перед вживанням кип’ятити;

- домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити;

- не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;

- ретельно мити овочі і фрукти проточною водою; для споживання дітьми – обдавати окропом. не допускати в житлове приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух, які можуть розносити збудники захворювань.

Пам’ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе і будьте здорові!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Сказ – вкрай небезпечна хвороба тварин і людей

/Files/images/2023/1579249419_skaz_foto.jpg

Сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ.Rabies virus) із роду Lyssavirus. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.

За статистичними даними протягом 2022 року в Олександрійському районі до закладів охорони здоров’я звернулось за антирабічною допомогою 399 постраждалих від укусів тварин, 45 з них призначено щеплення проти сказу. За 5 місяців 2023 року звернулось 177 постраждалих і 18 з них призначено щеплення.

Вірус сказу з’являється у слині тварини за 7-10 днів до появи перших ознак хвороби, тож у випадку укусу тварин у цей період можна інфікуватися вірусом. Щоб дізнатися, чи існує ризик передачі вірусу сказу до людини після укусу, необхідно спостерігати (НЕ ВБИВАТИ) за твариною до закінчення терміну інкубації - упродовж не менше 10 днів.

Профілактичні заходи поділяються на два напрями: боротьба з носіями збудника і недопущення розвитку захворювання у людини, яку покусала чи обслинила скажена тварина.

Для профілактики сказу необхідно:

вакцинувати своїх домашніх улюбленців;

уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами (хворими);

не торкатись диких чи безпритульних тварин (особливо слід остерігатися безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);

не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);

Наразі в Україні щеплення від сказу проводиться фахівцями ветеринарної медицини державних установ, що належать до сфери управління Держпродспоживслужби, а також фахівцями ветеринарної медицини, які здійснюють ліцензовану приватну практику.

Якщо вас укусила тварина, негайно зверніться до найближчого медичногозакладу, а в тяжких випадках викликайте швидку допомогу.

Якщо немає можливості швидко дістатися до лікарні, ретельно промийте рану під проточною водою, використовуючи господарське мило, обробіть краї рани дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду). Після цього необхідно накласти стерильну пов’язку та звернутись за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші дні від моменту зараження). Якщо лікар призначив курс щеплень - не пропускайте процедури та не переривайте курс, дотримуйтесь режиму, встановленого лікарем, не вживайте алкоголь, уникайте переохолоджень та перегрівань.

Пам’ятайте, сказ не можна вилікувати, його можна лише попередити!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Гігієнічні вимоги до місць масового відпочинку населення на водних об'єктах.

Зони рекреації водних об’єктів - це земельні ділянки з прилеглим водним простором, призначені для організованого відпочинку населення на прибережних захисних смугах водних об’єктів.

Місця масового відпочинку визначаються органами місцевого самоврядування відповідно до наданих їм повноважень щороку перед початком літнього купального сезону.

Вздовж річок, навколо озер, водосховищ та інших водойм встановлюються водоохоронні зони, в межах яких виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги.

На території водоохоронних зон та у прибережних захисних смугах забороняється:

- зберігання та застосування пестицидів і добрив;

- влаштування кладовищ, літніх таборів для худоби, гноєсховищ, скотомогильників, звалищ сміття, полів фільтрації, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва тощо;

- скидання неочищених стічних вод; будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

- миття та обслуговування транспортних засобів і техніки.

Для організації зон рекреації водних об’єктів, їх власники або орендарі зобов’язані перед початком кожного купального сезону погодити експлуатацію пляжу з Держпродспоживслужбою.

Зона рекреації повинна бути розміщена за межами санітарно-захисних зон промислових підприємств, з навітряного боку відносно джерел забруднення навколишнього середовища, джерел шуму та електромагнітного випромінювання.

Зону рекреації слід віддаляти на максимально можливу відстань (не менше 500 м) від шлюзів, гідроелектростанцій, місць скидання стічних вод, стійбищ, водопою худоби та інших джерел забруднення.

Пляжі не повинні розміщуватися у межах першої зони поясу санітарної охорони джерел господарчо-питного водопостачання.

При виборі території пляжу потрібно виключити можливість несприятливих та небезпечних природних процесів (зсуви, селі, лавини, обвали), та відсутність водоверті, вирв.

Пляж і берег у місці купання повинні бути відлогими, мати рівний рельєф та добре інсольовані. Дно водоймища має бути піщаним, вільним від мулу, водоростей, гострих каменів. Межі зони купання, позначаються на поверхні води яскравими плавучими сигналами, які добре видно (буями).

Територія пляжу повинна включати наступні функціональні зони:

- зона відпочинку (тіньові навіси, зонти, тенти, лежаки, лави, тощо);

- зона обслуговування (кабіни для переодягання, буфети, кіоски, питні фонтанчики, громадські вбиральні, тощо);

- спортивна зона (майданчики для волейболу, бадмінтону, тощо);

- зона озеленення;

- дитячий сектор (пісочниці, гойдалки, тощо).

Об'єкти обслуговування населення, що розташовуються на пляжах, повинні бути забезпечені централізованими системами водопостачання та водовідведення. У разі відсутності централізованих інженерних мереж необхідно влаштовувати систему водопостачання для кожного окремого об'єкта та локальні очисні споруди водовідведення і розміщувати їх поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони.

На пляжі повинен бути передбачений пункт медичної допомоги та рятувальні станції, які розміщуються у межах пляжної та прилеглої до пляжу зон.

Поблизу зони рекреації обладнуються місця для відкритих стоянок автотранспорту (на відстані не менше 50 м від меж зони рекреації, для стоянок місткістю до 30 автомобілів, не менше 100 м – до 100 автомобілів, не менше 200 м – більше 100 автомобілів), санітарно-захисні розриви яких повинні бути озеленені.

Якість води водоймищ, що використовуються в зонах рекреації, повинна відповідати вимогам санітарного законодавства.

Відбір проб води для відомчого контролю у водоймищах органам місцевого самоврядування необхідно проводити щорічно не менше 2 разів перед початком купального сезону (на відстані 1 км вверх по течії від зони купання на водотоках і на відстані 0,1-1,0 км у обидва боки від неї на водоймищах, а також у межах зони купання).

У період купального сезону такий відбір проб води проводиться не рідше двох разів на місяць не менше ніж у двох точках, вибраних відповідно до характеру, протяжності та інтенсивності використання зон купання.

Склад і властивості води в районі рекреаційного водокористування повинні відповідати вимогам за фізико-хімічними та санітарно-мікробіологічними показниками.

Власники чи балансоутримувачі пляжів у процесі їх експлуатації повинні забезпечити прибирання берега, зеленої зони, миття тари і дезінфекцію вбиралень, а також перевезення зібраних відходів щоденно до 8 години ранку.

На пляжах, повинні бути виставлені в достатній кількості урни (на відстанях не більше 25 м одна від одної, на відстані 3-5 м від смуги зелених насаджень і не менше ніж 10 м від урізу води).

Контейнери для зберігання побутових відходів слід встановлювати на бетонованих майданчиках, поза межами прибережної захисної смуги річок і водойм та пляжної зони.

Відкриті і закриті роздягальні, павільйони для роздягання слід мити щодня із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів, дозволених до використання Міністерством охорони здоров'я України.

Щороку на пляж потрібно підсипати чистий пісок.

Пляж необхідно регулярно вирівнювати, а верхній шар піску перемішувати граблями. Не рідше одного разу на тиждень слід проводити механізоване підпушування піску з видаленням зібраних відходів.

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Сезон грибів відкрито: як уникнути отруєння

/Files/images/2023/b5a58d86d7a9b53cc6c26ad9303db2d7.jpg

Літо - чудова пора року, яка має багато спокус. Одна з них - це збирання дикорослих грибів, яке називають тихим полюванням. Однак, збираючи маслюки, лисички та опеньки, люди наражаються на небезпеку ризику вкинути до кошика отруйного гриба. Окрім цього, слід зауважити, що навіть умовно їстівні гриби мають властивості вбирати з землі весь спектр отруйних речовин, таких як ртуть, свинець, цинк, миш’як та ін. Тож їх вживання іноді закінчується трагічно - грибними отруєннями, а деколи й призводить до смерті людини.

Серед основних причин отруєнь - вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .

Зазвичай лікарі оцінюють гриби як продукт, який важко перетравлюється, тому страви з них не рекомендовано споживати дітям.

Аби вберегтися від ризику отруєння дикорослими грибами, варто дотримуватися таких порад:

- відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх на штучно вирощені печериці та гливи, які реалізовують в офіційних торговельних об’єктах;

- не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

Якщо ж Ви таки відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;

- остерігайтеся пластинчатих грибів;

- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;

- під час посухи грибів краще не брати взагалі, тому що у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву;

- не вживайте сирих грибів;

- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів (не менше 3) у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

- гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям, також не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю;

- ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки - вони помилкові.

Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який міститься в усіх грибах.

Побутує думка, що при споживанні грибів потрібно вживати алкоголь, мовляв, він нейтралізує грибну отруту. Але алкоголь у таких випадках не допомагає, а лише ускладнює стан жертви, сприяючи всмоктуванню токсинів.

Не варто частувати грибами малих дітей – в дитячому організмі відсутні ферменти, які сприяють перетравленню грибного білка.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь Ви погано чи помітили ознаки грибного отруєння в себе чи у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду можна промити шлунок 1-2 літрами сольового розчину. Необхідно пити багато рідини.

Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу. Тільки своєчасно розпочате лікування може зберегти Ваше життя та життя Ваших близьких! В жодному разі не викидайте залишки грибів, після споживання яких проявилися симптоми отруєння - їх дослідження допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

/Files/images/2023/Вставка-2-300x225@2x.png

/Files/images/2023/inf_MUSHROOMS_1600x1200_rgb_72dpi (1).png

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Профілактика інфекційних захворювань під час купання у відкритих водоймах

/Files/images/2023/завантаження (1).jpg

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я понад 85 відсотків захворювань передається через воду. Від цих захворювань щороку помирає 25 мільйонів людей. Тому, перш ніж увійти до будь-якої водойми, подумайте про своє здоров’я.

Через забруднену воду може передаватись ентеровірусна інфекція, гельмінтозні захворювання, вірусний гепатит А. Особливо складно переносять ці захворювання діти.

Необхідно звертати увагу на пісок, який знаходиться на пляжах біля водойм. Він має бути чистим та світлим. Не варто лежати на вологому піску, адже це саме те місце, де бактерії дуже добре себе почувають. До вас на цьому піску могла лежати людина з грибковими захворюваннями або хвора тварина. Хвороботворні мікроорганізми, потрапляючи у вологий пісок, розмножуються і перебувають в ньому від декількох годин до кількох діб. Саме так ви можете заразитися грибковими захворюваннями, тому на пляжі краще носити взуття.

Покривало на пляжі необхідно використовувати так, щоб ноги і голова не торкались піску. Адже часто дітей на пляжі вражає стригучий лишай. Його джерелом є тварини - дитина може захворіти навіть тоді, коли посиділа на місці, де бігала хвора собака.

Який би пляж ви не обрали, дотримуйтесь правил особистої гігієни: лежіть лише на килимку, використовуйте пляжне взуття, майте змінний одяг для перевдягання. Це вбереже одразу від декількох проблем. Також варто дотримуватися таких рекомендацій:

· купайтеся в спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;

· звертайте увагу на знак «Купатися заборонено!»;

· якщо вода придатна для купання, то постарайтесь під час купання випадково не ковтнути води;

· відразу після купання у відкритих водоймах необхідно прийняти душ та змити залишки піску та води зі шкіри;

· обтирайтесь жорстким рушником (це дозволить видалити забруднення механічно);

· дотримуйтесь правил особистої гігієни: частіше мийте руки з милом. Овочі і фрукти ретельно мийте під проточною водою, а перед вживанням обробляйте окропом;

· пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду;

· по можливості зробіть щеплення від гепатиту А та ротавірусної інфекції.

Зазначимо, що небезпека зараження через воду відкритих водойм зберігається з червня по вересень(а в теплих водоймах ще довше).

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Ротавірусна інфекція: симптоми та профілактика

/Files/images/2023/images.jpeg

Ротавірусна інфекція – одна з форм гострої кишкової інфекції, збудником якої є ротавірус людини. Ротавірус отримав свою назву від латинського слова «rota» - колесо, саме на нього схожий цей вірус, якщо розглядати його під мікроскопом. Найчастіше хворіють діти віком від 6 місяців до 4-5 років. Вірус вражає не тільки дітей, можуть хворіти й дорослі люди, у них захворювання зазвичай протікає в легкій формі зі стертими симптомами. Інкубаційний період триває від 3 до 5 діб (в середньому 2-3 доби).

Для ротавірусної інфекції характерним є гострий початок: різке підвищення температури тіла, нудота, біль і бурчання в животі, блювання, пронос, водянисто-пінисті випорожнення яскраво-жовтого кольору. Також може з'являтись нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні. Ротавірусну інфекцію часто сприймають за ГРВІ. Різниця в тому, що по своїй природі вірус грипу може розмножуватися і розвиватися тільки на слизовій оболонці дихальних шляхів, але ні шлунок, ні кишківник не відносяться до органів дихання. Ротавірус як кишкова інфекція не має жодного відношення до вірусу грипу. Для підтвердження діагнозу необхідно провести лабораторні дослідження, найбільш доступним є виявлення антигену ротавірусу у зразках калу методом імуноферментного аналізу.

Захворювання дуже заразне, відноситься до «хвороб брудних рук». Джерелом ротавірусів є хвора людина. Передача відбувається контактно-побутовим шляхом (при контакті з поверхнями чи предметами, що могли бути забруднені фекаліями – іграшки, меблі, одяг, підлога) або при вживанні в їжу інфікованих ротавірусом продуктів харчування. Основну небезпеку становить зневоднення організму, що відбувається внаслідок частих блювоти та проносу. Симптоми ротавірусної інфекції можуть бути дуже схожі на ознаки інших інфекційних захворювань (сальмонельозу та холери). При появі перших ознак захворювання, особливо у маленьких дітей, слід негайно звернутися до лікаря!

Щодо профілактики ротавірусної інфекції, єдиний ефективний шлях - вакцинація. Вакцинуватися потрібно у віці від 6 до 32 тижнів від народження.

Вакцина вводиться орально (через рот) двічі, з інтервалом не менше місяця. Також, щоб вберегти дитину від зустрічі з ротавірусом, потрібно часто мити руки, особливо після прогулянки та перед їжею.

Якщо ротавірус вже виявлений, то люди, які доглядають за хворими, повинні після миття рук обробляти їх антисептиком. Забрудненні іграшки та поверхні слід вимити з милом, а обробка 70% розчином етилового спирту інактивує ротавірус та попередить подальше його поширення.

Будьте пильними, бережіть своє здоров'я та здоров'я ваших дітей!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Щоб святкова їжа була не лише смачною, а й безпечною

/Files/images/2023/1e6ef7c4a5e387b481a69fb9f361c278_XL.jpg

Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В ці дні люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.

Аби убезпечити себе від можливих негативних наслідків святкувань, дотримуйтесь основних правил профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь:

-робіть закупівлі харчових продуктів та продовольчої сировини (яєць, м’яса та продуктів з нього, молочних продуктів) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках, оминайте місця стихійної торгівлі;

- купуючи продукти та страви в магазині, звертайте увагу на їх маркування, терміни придатності, умови зберігання та реалізації, цілісність упаковки, колір та консистенцію;

- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;

- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо), зберігайте в холодильнику при температурі не вище +40С, дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;

- використовуйте окремий розробний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо;

- овочі та фрукти перед споживанням добре промивайте питною водою;

- дотримуйтесь правил особистої гігієни.

Якщо ви плануєте відзначати свята не в домашніх умовах (на природі, на дачі тощо), зверніть увагу на додаткові правила харчової безпеки:

-завчасно продумайте та створіть необхідний мінімум речей для дотримання особистої гігієни (запас води, в тому числі питної, засоби гігієни - мило, серветки тощо);

- укомплектуйте аптечку з засобами першої необхідності(знеболювальними, антисептиками, перев’язувальними матеріалами, ентеросорбентами тощо);

- віддавайте перевагу приготуванню страв зі святкового меню в домашніх умовах або забезпечте наявність необхідних умов на природі (достатня кількість води для миття овочів і фруктів, дощок, ножів, посуду);

- при складанні меню краще виключити з нього продукти та страви, які можуть швидко зіпсуватись (молочні продукти, майонезні салати, варені ковбаси, вершкове масло, кондитерські вироби з кремом тощо);

- створіть необхідні умови для зберігання готових страв та продуктів. У спекотну сонячну погоду продукти, які швидко псуються, необхідно зберігати в спеціальному холодильному обладнанні (термосумки тощо) або вживати в першу чергу;

- не використовуйте воду з невідомих джерел для питних та господарських потреб (миття овочів, фруктів, ножів тощо);

- не вживайте невідомі гриби та рослини;

- не вживайте продукти, страви або напої при найменшій підозрі на їх недоброякісність.

Притримуйтесь простих правил та зробіть своє свято безпечним!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Штучні квіти на кладовищах – шкода довкіллю

/Files/images/2023/завантаження (1).jpeg

Напередодні Великодня та поминальних днів зазвичай проводять прибирання могил на кладовищах та прикрашають їх вінками й квітами. Та протягом останніх років в Україні точиться дискусія, які ж квіти нести на цвинтар в поминальні дні: живі чи штучні.

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовище з’явилася близько 25 років тому. До цього квіти приносили лише живі, а вінки лише з природних матеріалів.

Популярність пластикових квітів пояснюється їх яскравістю, красою, довшим терміном зберігання та дешевшою вартістю в порівнянні з живими. Проте свій яскравий колір ця «краса» втратить вже через два-три місяці, а от негативний вплив ми будемо відчувати ще дуже довго.

На жаль, немає жодного безпечного методу утилізації штучних квітів та вінків. Кожна квіточка складається із кількох деталей, які виготовляються з різного виду пластика. Він, звичай, не маркований, а через це його неможливо розсортовувати для переробки. Тож зазвичай зіпсовані пластикові квіти потрапляють на сміттєзвалища або ж спалюються.

Захоронення штучних квітів наносять велику шкоду довкіллю. У землі термін їх перегнивання становить понад сто років. Крім того, під впливом сонячного світла та розкладання, пластик виділяє токсичні речовини, забруднюючи ґрунти та ґрунтові води, що є безпечним для здоров’я людини.

При спалюванні синтетичних матеріалів, із яких виготовлені штучні букети, віночки, виділяється величезна кількість хімічних речовин та сполук, зокрема діоксини, тобто хлоровані вуглеводи, феноли, формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті, інших тяжких металів, що є надзвичайно канцерогенними. Вони впливають на стан здоров’я людини та призводять до зниження імунітету, виникнення онкологічних захворювань тощо.

Держпродспоживслужба звертається до мешканців Онуфріївської громади з проханням не завдавати шкоди довкіллю та створювати нові екологічні традиції. Зберігаючи пам'ять про померлих, пам’ятаймо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини(барвінок, безсмертник, нарциси, іриси, сухоцвіти тощо).

Будьмо відповідальними до себе, оточуючих та довкілля!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Вірусний гепатит А – хвороба брудних рук

/Files/images/2023/hepatitis-1024x683.jpg

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостре інфекційне захворювання всього організму із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки.

За механізмом передачі збудник інфекції гепатиту А відноситься до кишкової інфекції. Механізм потрапляння вірусу в організм людини фекально-оральний, тобто коли неінфікована людина вживає продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини. У сім’ях можливе зараження через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для членів родини.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо в дитячих дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах).

Інкубаційний період хвороби за перебігом може бути як легким, так і тяжким, зазвичай триває від 7 до 51 дня, в середньому 35 днів.

Симптоми гепатиту залежать від ступеня тяжкості та індивідуальних особливостей організму. Гостра інфекція може мати безсимптомний перебіг та незначні клінічні прояви. Та все ж у більшості випадків хвороба починається гостро з підвищення температури до 38,5°C протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі. Хвора людина відчуває виражену слабкість, швидку втомлюваність, дратівливість, апатію, нудоту, іноді характерна блювота, діарея, біль в животі та відчуття важкості в правому підребер’ї. У хворого змінюється колір слизових оболонок та шкіри, з’являється жовтушність, змінюється колір сечі знебарвлюються випорожнення.

Лікування хворих з гепатитом А в більшості випадків проходить в інфекційному відділенні стаціонару. Хворим показаний постільний режим, особлива дієта. Після перенесення захворювання формується довічний імунітет.

Як захиститись від гепатиту А:

дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки з милом перед вживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету;

вживайте термічно оброблену їжу;

добре мийте овочі, фрукти, ягоди, зелень перед вживанням;

для пиття та приготування їжі використовуйте воду з перевіреного джерела гарантованої якості.

Також для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Захист імунізації проти гепатиту А показаний дітям з 12 місяців життя і дорослим.

Дотримуйтесь профілактичних заходів, а при виникненні перших ознак захворювання - звертайтесь до лікаря. Пам’ятайте, що раннє виявлення і госпіталізація – це перший і найважливіший крок для непоширення вірусу.

Дбайте про себе і рідних. Будьте здорові!

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Олександрійського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Нітрати в ранніх овочах і фруктах.

/Files/images/2023/im0-tub-ua_yandex_net-i_large.jpg

Відповідно до норм Всесвітньої організації охорони здоров’я допустима добова норма нітратів для дорослої людини становить 5 мг на 1 кг ваги. У ранніх овочах і фруктах часто буває завищений рівень цих речовин. Як відомо, нітрати застосовують для прискорення росту й дозрівання рослин, проте, несвідоме використання призводить до їх надмірного накопичення в овочах і фруктах.

Тепличні та ґрунтові овочі не тільки відрізняються за своїми смаковими якостями, але і за хімічним складом. У битві за тепличний урожай, багато господарств для якнайшвидшого дозрівання овочів використовують добрива та стимулюючі речовини. Для овочів, вирощених у теплицях, ГДК нітратів у 1,5-2 рази вища, ніж для овочів, які вирощені навесні та влітку у відкритому ґрунті. Це пояснюється природно обумовленою здатністю рослин до накопичення нітратів при недостатньому освітленні в холодний період року. Чим вища концентрація цих речовин, тим небезпечнішим стає продукт для нашого здоров’я.

Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, покупець обов’язково повинен попросити в продавця надати експертний висновок,де зазначається вміст нітратів та їх допустима норма відповідно до сезону вирощування.

При виборі ранніх овочів, необхідно пам’ятати:

- надійніше купувати ранні овочі в магазинах, там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах;

- слід знати, що чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин;

- вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору, обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;

- вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленим блискучим листям і вологим свіжим обрізом;

- плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими без темних і жовтих плям;

- при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.

Якщо, Ви вже купили ранні овочі та фрукти, то кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:

- перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля,морква);

- після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;

- на таких овочах, як огірки і редиска, бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох бокiв). Це стосується також ранньої моркви,буряка;

- стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується;

- овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження;

- при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%;

- не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику - при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити;

- готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

Слід пам’ятати, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і вкачані. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора. Безпечніші для вашого організму і очищений огірок або яблуко.

Дію нітратів на організм можна знизити, систематично вживаючи деякі продукти і вітаміни, такі як:аскорбінова кислота; квашена капуста; зелений чай; хлібний квас; солоні огірки; кислі фрукти.

Що робити при отруєнні нітратами?

В першу чергу, лікарі рекомендують, викликати швидку допомогу, адже таке отруєння відноситься небезпечних. Вже потім, поки вона їде, або якщо немає можливості звернутися за медичною допомогою, можна спробувати промити шлунок хворого самостійно: дати слабкий розчин марганцівки або підсоленої води, що спричинить блювоту. Після цього, потрібно прийняти абсорбент. Підійде і звичайне активоване вугілля. Після припинення нудоти можна випити міцний солодкий чай з лимоном. Щоб прискорити виведення нітратів з організму необхідно пити багато рідини. Якщо все це не допоможе, то це досить сильне отруєння нітратами і потрібна госпіталізація.

Памятайте, самолікуванння небезпечне для Вашого здоров’я!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


Обережно, кліщі!

/Files/images/2023/yak-zahistitis-vid-klishhiv.-poradi-instrukciya.png

Настала весна, прокидається природа, а разом з нею і кліщі, які загрожують нам такими хворобами, як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт. Саме зараз розпочинається період активності цих паразитів, адже «відкриття сезону» у них зазвичай припадає на квітень-травень і залежить від ступеню потепління. Свою активність кліщі зберігають аж до вересня-жовтня, поки не встановиться прохолодна, сира погода.

Де зустрічаються кліщі?

Варто пам’ятати, що ці маленькі паразити зустрічаються не лише у лісі - вони буквально всюдисущі. До речі, ці членистоногі - пасивні «хижаки», які лише повільно повзають. Вони не вміють літати й стрибати, а тим паче прицільно падати на жертву. Їх головний орієнтир - запахи тіла тварин і людей, тому для «засідок» вони інстинктивно найчастіше вибирають траву та нижні гілки кущів уздовж стежок, де сидять, розчепіривши передні лапки, в очікуванні пробігаючої повз жертви. Все, що може кліщ - вчепитися за шерсть або одяг. Далі він годинами може неквапливо та педантично повзати по тілу, шукаючи найбільш «смачну» ділянку (на животі, в шкірних складках, в паху тощо).

Як кусають кліщі?

Під час укусу кліщ повністю занурює голову в тканину жертви. Там він виділяє два види речовин - знеболювальну (щоб жертва не помітила укусу) та цементуючу (аби міцніше закріпитися у шкірі). Якщо кліщ є носієм інфекції, в момент виділення цих речовин проходить зараження жертви. Також слід зазначити, що всупереч народним повір’ям, кров’ю харчуються і самці кліщів, і самки. Тільки самцям для повного насичення досить декількох годин, а самки можуть висіти на жертві по кілька днів. За цей час кліщ збільшується до 80-120 разів.

Які прояви кліщових інфекцій?

Найбільш поширеною для нашого регіону кліщовою інфекцією є кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), першими проявами якого є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м'язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи та навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювання та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках - до летальних наслідків.

Пам’ятайте:заразитися кліщовою інфекцією можна не лише під час крововсмоктування кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Що робити, аби уникнути зустрічі з кліщами?

Щоб захистити себе від контакту з кліщами, можна використовувати спеціальні препарати, які в більшості випадків наносяться лише на одяг: акарицидні (з альфаметріном), репеллентні (з дієтілтолуамідом) та змішані - інсектицидно-репеллентні (містять і альфаметрін, і ДЕТА). Слід пам’ятати, що дощ, бруд, вітер, а також піт значно зменшують час дії препаратів.

Значно посилить захист і сам одяг, а саме: одяг, що перешкодить доступ кліща до вашого тіла (довгі рукава, головні убори, високі комірці, затягуючі манжети на щиколотках і зап'ястях тощо). Бажано обирати речі світлого кольору, аби вчасно помітити паразита.

Крім цього, обов’язково періодично оглядати себе або один одного, а також своїх друзів менших. Враховуючи особливості поведінки кліщів, такий огляд рекомендується проводити кожні 2-3 години.

Що робити, коли ви виявили кліща на тілі?

У такому випадку треба якнайшвидше видалити його, аби мінімізувати ризик ймовірного зараження. Найкраще звернутися за допомогою до медичного закладу. Але, якщо це неможливо, можна зробити це самостійно. Одразу зазначимо, що наразі існує думка, що найпоширеніші побутові способи видалення кліщів (соняшниковою олією, медичним спиртом тощо) можуть спровокувати ще більше інфікування крові. Не слід відривати кліща, адже це може спричинити відрив голівки та подальше інфікування (слинні залози, які виділяють збудників, залишаться у шкірі). Крім того залишиться і ризик виникнення місцевої запальної реакції на шкірі аж до нагноєння.

Аби видалити кліща, необхідно повільно викручувати його плавним рухом, захопивши максимально близько до шкіри - пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом, спеціальним гачком чи петлею з нитки. Зазвичай досить 2-3 оборотів. Після видалення кліща місце присмоктування змастіть 3% розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився у ранці, його видаляють стерильною голкою. Після видалення кліща слід ретельно промити руки з милом. Не можна припікати місце укусу - додаткове ураження шкіри інфекцію не зупинить, а ризик нагноєння зростає. Також в жодному разі не можна розмазувати, розчавлювати кліща по шкірі - не варто додатково втирати інфекцію в свій організм, адже завжди є ризик наявності на шкірі саден або подряпин.

Отож, будьте пильними! Кліщі вже не сплять!

Олександрійське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 170

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.